Belgická brasserie Bruxx: čerstvé mušle a křupavé hranolky

Pokračujeme v představování jednotlivých restaurací a tentokrát je na řadě Bruxx. Belgická brasserie se nachází v těsném sousedství Vinohradského Parlamentu. Dokonce tak těsném, že obě restaurace mají jednu společnou velkou kuchyni. V současné době se o ni dělí ještě s Wevarem, jehož cloudová kuchyně má zázemí právě zde. 

 

Restaurace Bruxx otevřela v roce 2014, pouhý rok poté, co svůj provoz zahájil Vinohradský Parlament. Ostatně, o využití vedlejšího volného prostoru uvažovali David Petřík s Viktorem Kaplanem od samého začátku. Stejně tak se dlouho nerozmýšleli, na jakou kuchyni by se nová restaurace měla zaměřit. Do Belgie oba rádi jezdí za gastronomií a belgická kultura jim celkově učarovala. Tímto směrem se tedy ubírali dlouhodobě a když se naskytla možnost otevřít restauraci, belgická kuchyně byla jasnou volbou. 

 

bruxx_31-898x561-1 

 

Stejně jako ve Vinohradském Parlamentu je i v Bruxxu šéfkuchařem Jan Pípal, kterého doplňuje sous-chef Oldřich Matoušek. Pro Jana Pípala nejde o první setkání s belgickou kuchyní. Seznámil se s ní už před lety, kdy v bruselském hotelu Intercontinental připravoval festival české kuchyně.

 

Čtyři pilíře belgické kuchyně

Jak již zaznělo, podnik se specializuje na belgickou kuchyni. Základem jsou tedy křupavé, dvakrát smažené hranolky a na různé způsoby připravené mušle. Ty se do restaurace dováží třikrát týdně, aby byly vždy maximálně čerstvé. Slávky pochází ze severního pobřeží Dánska. Nejsou farmované, ale divoké. To znamená, že se loví ve fjordech a zátokách. Z rybářských lodí putují do zpracovatelského závodu, kde se omyjí, aby se z nich vyplavil písek, a zabalí do jutových pytlů. Následuje transport do Česka a do restaurace Bruxx.

 

Kromě domácích hranolků a lahodných mušlí nechybí ani pro Belgii typické vafle a samozřejmě pivo. Respektive několik desítek druhů belgických piv – v láhvi i na čepu, kde točíme hned osm svrchně kvašených piv. Kromě toho se na čepu pravidelně objevuje také pivo z tuzemských minipivovarů.

 

Ráj pro gurmány

V menu najdete i další delikatesy upravené podle belgických receptur, například ústřice, kachní foie gras či žabí stehýnka. Také nabízíme rybí místu pro dvě osoby nebo speciality jako pečené lutyšské koule z mletého masa a kohouta na víně. 

 

V průběhu roku se v Bruxxu koná několik gastronomických akcí. Nejoblíbenější je krevetový festival, humří týden a především vánoční šneci, které jste si nedávno mohli užít i na Wevaru. 

 

DSC09161 DSC09259

 

 

Bruxx na Wevaru

Bruxx doplňuje na Wevaru nabídku české a asijské kuchyně z restaurací Vinohradský Parlament a Sia. Ve stálém menu najdete 8 pokrmů, které vybral Jan Pípal s Oldřichem Matouškem a oba nadále dohlížejí, aby se k vám domů dostaly ve stejné kvalitě jako v restauraci. Vychutnat si můžete například slávky na bílém víně, pečené lutyšské koule, hovězí tatarák s hranolky nebo netradiční smažené kalamáry ve vadouvan koření. K tomu si ještě přihoďte některé z belgických piv a budete se doma cítit jako v pravé belgické brasserii. 

 

Pokrmy z Vinohradského Parlamentu se pravidelně objevují také na denním menu, které připravujeme sedm dní v týdnu. Pokud tedy toužíte objevit kouzlo belgické kuchyně, je Bruxx na Wevaru tou správnou volbou. 

 

Poznejte i naše další restaurace: Vinohradský Parlament.




 

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné