Chef Tristan Jones: Hamburger si zaslouží respekt

Existuje typičtější americký pokrm než hamburger? I když jeho název odkazuje na německé město Hamburk, jedná se o americký vynález. Asi jako náš holandský řízek nemá nic společného s Nizozemskem… Od svého vzniku v 19. století ušel hamburger dlouhou cestu. Své o tom ví americký chef Tristan Jones, který má pro hambugery vytříbený smysl. Tristan vám lahodné „guilty pleasure“ připraví už tento víkend, ještě předtím jsme ho ale ohledně hamburgerů vyzpovídali.

 

Jaký je rozdíl mezi dobrým a skvělým hamburgerem? 

Stejně jako u jiných masových pokrmů bude hlavní rozdíl v mase, jeho dochucení. Mám svůj oblíbený recept a jsem si jistý, že ostatní mají zase svůj. Důležitější však je, jaký hamburger vám udělá radost? Osobně mám nejraději pravý americký burger. To znamená z amerických surovin a co nejjednodušší. Například bych si mohl udělat vlastní domácí hořčici. Ale proč, když v Americe patří do klasiky francouzská hořčice? Pro mě je to chuť dětství, proto ji používám a nemám s tím problém. Samozřejmě pak je tu houska, ale její výrobu si nechám pro sebe jako tajemství. 

 

kuchar_orez_nahled

 

Proč je hamburger tak populární pokrm? 

Burgery jsou oblíbené, protože se dají snadno přizpůsobit. Třeba v Česku – když si dáte sendvič se smažákem, vždy dostanete sendvič se smažákem. Ale u hamburgerů jsou možnosti neomezené. I když samozřejmě preferuji, aby základem bylo maso a houska. 

 

Kdy jste udělal svůj první hamburger? 

Těžko říct, vařím od doby, kdy jsem ještě ani neviděl přes pult. Takže před nějakými 30 lety.

 

Jak se stát mistrem v přípravě burgerů? 

Na toto neexistuje odpověď. Každý umí udělat burger, stejně jako každý umí upéct kachnu. Mistrovství však přichází s vědomím, jak ji správně udělat. U kachny je to jednoznačné, burgery jsou však něco jiného. Každý měl nejspíš v životě burger, o kterém si řekl: Páni, ten je skvělý. Ale bylo tomu skutečně tak? To záleží na chuti každého z nás. Já osobně jsem velmi nadšený, že v Česku zakořenil americký burgerový étos, ale je dobrý? Všiml jsem si třeba, že spousta restaurací dělá maso do burgerů rare. Je to fajn, ale kdybych chtěl tatarák v housce, objednám si tatarák v housce. Ale nechci soudit, zda je to takto správně, nebo špatně. Jen říkám, že jsem z Ameriky a tam burgery děláme tak, jak je dělám já.


Promítají se gastronomické trendy i do přípravy hamburgerů? 

S trendy v gastronomii je to jako s trendy v módě. Lidé přidávají a přidávají, až je toho moc a vrátíte se ke kořenům a základu. 

 

Čemu dáte přednost: klasice, nebo modernímu burgeru? 

Klasický, nebo moderní. To je jedna z nejčastějších otázek. Nerad odpovídám protiotázkou, ale co je moderní burger? Pokud chcete k masu přidat uzené mušle a remuládu, tak prosím. Dáte do housky kromě masa nakládaný daikon? Skvělé. Chcete použít tuňáka a zázvor? Nejspíš to bude výborné, ale už tomu neříkejme hamburger. Jde o kompilaci ingrediencí, které v housce chutnají skvěle, ale není to hamburger. Neříkám, že jde o něco špatného – ostatně sami můžete během Amerického víkendu ochutnat náš Bello Burger s marinovaným portobellem. Jen říkám, že ke klasickému hamburgeru cítím respekt, jaký si zaslouží. 


 wevar-31 wevar-32 wevar-34

 

Objevte Ameriku na Wevaru a ochutnejte tři verze burgerů, které pro vás chef Tristan Jones na tento víkend připravil. Na výběr máte klasiku v podobě Jack BBQ Burgeru, pikantní Jalapeño Burger a vegetariánský Bello Burger. Každý si můžete objednat samostatně, nebo všechny naráz v našem americkém boxu. 

 

Který burger by vám Tristan doporučil, pokud chcete rozvibrovat své chuťové pohárky naplno? Samozřejmě Jack BBQ Burger



Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení