Tradiční vánoční šneci na vašem stole

Možná se vám to bude zdát podivné, ale šneci jsou českou tradiční vánoční pochoutkou. V období první republiky platili šneci za vytříbenou lahůdku, která však byla dostupná všem. Bývalo zvykem, že rodina dopoledne vyrazila na sváteční procházku, jejímž cílem byla restaurace či lahůdkářství a právě šneci. Po druhé světové válce zvyk sice vymizel, ale před několika lety se vrátil s plnou parádou. Letos navíc nemusíte kvůli šnekům na procházku. Můžete zůstat v teple domova a my vám lahodné šneky z Bruxxu nebo Vinohradského Parlamentu přivezeme.


Údajně je jedli již starověcí Římané, obvykle jsou však šneci spojováni s francouzskou kuchyní. A skutečně – konzumace šneků se rozšířila ve Francii v období stoleté války a po ní (14.-15. století), kdy chudí lidé neměli co do úst, a tak začali jíst žáby a šneky. Rozhodně se tedy zpočátku nejednalo o buržoazní pochoutku. Nicméně postupně se šneci začali objevovat na stolech všech společenských vrstev včetně těch nejbohatších a z jídla pro chudé se stala delikatesa. 

 

V českých zemích pochází první zmínky o konzumaci šneků z 16. století a jsou spojeny s šlechtickým rodem Rožmberků. Se šneky se setkáme také v Domácí kuchařce (1826) Magdaleny Dobromily Rettigové, která uvádí hned čtyři recepty (šneky s kyselým křenem, nadívané šneky, šneky s vinnou omáčkou a šnečí ocásky). Jelikož Rettigová byla spíše sběratelkou receptur, nikoli jejich tvůrcem, můžeme se domnívat, že šneci měli v české gastronomii tou dobou již své pevné místo. 

 

Tradice na Štědrý den

Šneky je možné konzumovat po celý rok. Kromě toho, že je jejich maso lahodné, je dnes doporučované také dietology. Obsahuje totiž hodně bílkovin a minimum tuku. Jelikož však jsou šneci považováni také za vhodné postní jídlo, stal se z nich postupem času typický vánoční pokrm. Šneci byli považováni za delikatesu, jež získala na popularitě mezi měšťany a šlechtou, ale byli nadále rozšíření také chudšími vrstvami obyvatel. Jak jsme zmínili v úvodu, jejich obliba vzrostla zejména v období první republiky. Měšťanské rodiny chodily na šneky do restaurací, ostatní si je připravovali doma. Druhá světová válka tuto tradici umrtvila, ovšem v posledních letech opět ožila a přibývá podniků, které vánoční šneky připravují.

 

Vánoční šneci v Together a na Wevaru

Belgická brasserie Bruxx nabízí šneky celoročně. Půltuctu šneků zapečených s česnekovo-oříškovým máslem najdete i v naší stálé nabídce. Nyní však přichází čas vánočních šneků, které od 24. do 26. prosince připravují restaurace Bruxx a Vinohradský Parlament. 

 

Ve Vinohradském Parlamentu sází na tradiční české receptury, a tak můžete ochutnat polévku ze šneků a uzeného kolene se zeleninou, čerstvými bylinkami a krutony. Vyzkoušejte také půltuctu staropražských šneků. Maso povaříme v hovězím vývaru se zeleninou a následně smícháme s nádivkou z housky, másla, česneku a bylinek. Poté stačí už jen zapéct. 

 

Brasserie Bruxx vám oproti tomu nabídne moderní, inovativní recepturu zapečených vánočních šneků. Ty nejprve povaříme v hovězím vývaru s jablky a bylinkami a poté je zapečeme spolu s kerblíkovým máslem, česnekem a muškátovým oříškem. 

 

265342088_4637742892961140_7144163863962851919_n 266186857_4650240355044727_4987279518856011027_n

Šneky si můžete vychutnat v obou restauracích, ale pokud jste si nezařídili včas rezervaci, nebo se vám nechce opouštět teplo domova, využijte možnost objednání na Wevaru. Na Štědrý den rozvážíme do 14 hodin, šneky vám tak dovezeme přímo k obědu. Po celý sváteční víkend pak máme klasickou rozvozovou dobu (11:30 - 22:00). 

 

Šneky na našem menu najdete od 24. do 26. prosince, tak neváhejte a vyzkoušejte oblíbenou vánoční pochoutku. A pokud vás na šneky nenalákáme, nevadí. V naší stálé nabídce najdete spoustu dalších skvělých jídel, kterými můžete zpestřit svůj sváteční jídelníček. 



Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení