Zvěřinové hody, neklamné znamení podzimu

Ačkoli si zvěřinu můžeme dopřát po celý rok, sezóna vysoké a mysliveckých honů přichází právě na podzim. K nim pak neodmyslitelně patří zvěřinové hody. Nejinak tomu bude i letos. Kam se na ně vypravit a co zaručeně musíte ochutnat? Rádi vám to povíme a ještě prozradíme, že si zvěřinové hody můžete užít i doma.  

Vezměme to však od začátku – odkud se zvěřinové hody vzaly? 

 

zverinove_hody_fb_cover kopie_2

 

V pravěku, zejména v období paleolitu, představoval lov základní zdroj obživy člověka. A i když v pozdějším neolitu ustoupil zemědělství a pastevectví, lovecké pudy v člověku zcela nevymizely. Ve středověku a novověku patřily hony k oblíbeným kratochvílím panovníků a šlechty. Trofeje v podobě ulovené zvěřiny pak zdobily nejen chodby hradů, ale také hodovní tabuli. 

 

Kvůli loveckým výpravám poklesl v 19. století počet vysoké zvěře v českých lesích. Aby se dostala na původní počet, začaly vznikat obory. Spolu s tím se také rozvinula myslivost, jejímž úkolem je nejen chránit divokou zvěř, ale také udržovat její počet na optimální úrovni. Hony však není možné pořádat dle libosti – jejich období je v českém zákoně ustanoveno vyhláškami Ministerstva zemědělství. Jelikož je čas pro lov omezený na konkrétní roční období, je oslava v podobě zvěřinových hodů nasnadě. 

 

Chutná a zdravá

Naneštěstí zvěřina z české kuchyně téměř vymizela, jelikož příprava masa vyžaduje čas a zručnost. Maso – zejména ze starších zvířat – je třeba nechat odležet, případně naložit do zeleninového mořidla, které vytáhne typickou zvěřinovou vůni. Maso je po dozrání také měkčí a získá svou charakteristickou chuť a aroma. 

 

Pokrmy ze zvěřiny nejsou jen kulinářským zážitkem, maso ze zvěřiny je také zdravější. Divoká zvěř se totiž ve volné přírodě živí potravou bohatou na vitamíny a minerální látky. Zvěřina je také zdrojem nenasycených mastných kyselin. Navíc není tak tučná jako jiné druhy masa (obsahuje jen 2-3 % tuku) a je lépe stravitelná. 

 

Kam letos na zvěřinové hody?

Ze zvěřiny se připravuje celá řada pokrmů, velmi dobře jí sedí česká kuchyně bohatá na knedlíky a omáčky. Své o tom vědí ve Vinohradském Parlamentu, který letos nachystal zvěřinové hody od 13. do 19. října. 

 

Veškerá zvěřina pochází z lesů v oblasti Rakovnicka a Krušných hor. Šéfkuchař Vinohradského Parlamentu Jan Pípal si nemůže vynachválit zejména kvalitu jeleního masa: „Zvěřina je krásná surovina, se kterou podle toho zacházíme. Jelikož jde také o nákladnější maso, snažíme se s ním více mazlit a věnovat mu náležitou péči. Letos mě překvapila neobvykle vysoká kvalita jeleního masa, které jsme se proto rozhodli použít hned do dvou pokrmů.“ 

 

Ochutnat tak můžete jelení tatarák či tradiční recept na jelení maso se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem. Právě jelena se šípkovou byste si podle Jana Pípala rozhodně neměli nechat ujít, již s ohledem na deklarovanou kvalitu letošního odlovu. „Za vyzkoušení stojí také výpečky z muflona, který je lehce opomíjenou zvěřinou, ale jeho maso je chuťově dokonalé,“ láká dál Jan Pípal. Výše zmíněná jídla v nabídce doplní ještě bažantí vývar a bramborový knedlík plněný bažantím konfitem.



Jelení pečeně k vašim dveřím

Zvěřinové hody budou probíhat celý týden nejen ve Vinohradském Parlamentu, kam se můžete vypravit, ale také na Wevaru a to denně od 14.00. Pokud tedy nestíháte nebo zrovna prší nebo zbytek rodiny má chuť na asijskou kuchyni, využijte našeho rozvozu. Vybrané pokrmy ze zvěřinových hodů dovezeme až k vám domů. A ostatní se k vám mohou buď přidat, nebo si vybrat cokoli z naší nabídky. My vám dovezeme vše najedou, v jedné tašce a hodovat už můžete společně. 

 

Nezapomínejte také na sladkou tečku v podobě dezertů od Cukráře Skály. Ke zvěřině se skvěle hodí sklenka dobře vychlazeného piva. I s tím vám umíme pomoct! A zvěřinové hody u vás doma mohou začít.

 

vyvar vypecky2 tatarak2 lisky a jelen bazant2